Project najaar 2017

Lullaby for Lucy

Het duurde maar liefst 32 jaar voordat er weer een kindje werd geboren op het Schotse eiland Rackwick. George Mackay Brown schreef een acrostichon (=naamdicht) voor haar: Lullebye for Lucy. Componist Peter Maxwell Davies zette het een jaar later op muziek voor een koorfestival. Hij schreef het slaapliedje in C-groot en daagde zichzelf uit om geen zwarte toetsen van de piano te gebruiken. Lied en tekst samen werden een succes en zo werd Lucy Rendall een van de meest bezongen kinderen van de wereld.

Moeder en kind staan centraal in dit nieuwe project van Canticum Novum. Het is een ode aan de vrouw (Maria) en belicht haar in haar rol als vrouw en moeder. Ook het kind (o.a. Jezus) speelt een belangrijke rol, vaak bezongen in wiegeliedjes. De componisten zijn voornamelijk twintigste-eeuws en er is gezocht naar niet-alledaagse, maar wel toegankelijke muziek. Tijdens het concert is er orgel-/pianobegeleiding. Er is plaats voor twee tot drie gedichten en wellicht vormt ook beeldende kunst een onderdeel van het concert in de vorm van schilderijen of projectie. Afhankelijk van de bezetting zetten we ook een stuk voor alleen vrouwen en/of mannen op het programma. De talen waarin gezongen wordt zijn Engels, Latijn, Spaans en Catalaans.

Programma:

Hymn to the Virgin Benjamin Britten
Canto a la Virgen Javier Busto
Ave Maria Javier Busto
Gure Amaren Javier Busto
That Younge Child Richard Rodney Bennett
Lullaby for Lucy Peter Maxwell Davies
Seal lullaby Eric Whitacre
Don’ t stand on my grave Rudolf Tas
Ave Maria Jan Nieland
Lullaby Edward Elgar
Wiegelied Jan Nieland
Ave Maria Albert de Klerk

De repetities van Canticum Novum starten op dinsdag 5 september 2017, gebouw Sion in Hulsen. Een koordag op zaterdag 4 november vormt onderdeel van de repetities.

Concertdatum:

- 26 november